VAD GÖR DU?

27 december - 21:01

20121227-210222.jpg
Screwed!
Kanske skapar en ny lägsta nivå för den här bloggen nu men man måste chansa lite. Antingen känner man igen sig i situationen och känslan inombords när man inser hur körd man är eller så bara tycker man jag är 5 år och omogen. Here we go!

Nu ska jag försöka beskriva en situation som jag råkade ut för idag och som även inträffat ett par gånger tidigare. Jag är ganska övertygad om att flera av er som läser detta också kommit i kontakt med detta lilla ”what to do moment”.

SATS Kista, inte för att det spelar någon roll men det var där jag var idag. Jag byter om, kastar dragremmarna över axeln och plockar med mig bältet inför marklyftandet och kliver sedan in på toaletten för att slå en drill innan passet. Som vanligt drar man igen dörren, låser och sedan fäller man upp locket. Då möts man av härligheten. Trefje världskriget har brutit ut på herrarnas toalett nr 1 och Ollas goes bananas. Jag vänder mig snabbt om och tittar på handtaget, analyserar situationen och med största sannolikhet, baserat på mängden personer i omklädningsrummet innan jag gick in på toan, kommer någon att passivt vänta på toaletten utanför och kliva in direkt efter att jag kommit ut. FAN – det är kört, jag kan inte vända nu. Lackar på att en vuxen människa inte kan göra rent efter sig och situationsanalysen ger mig två alternativ.

1) Jag tar tag i borsten och gör jobbet.

2) Jag skiter, bokstavligen i det, gör det jag ska och går ut. Om jag möter någon säger jag snyggt, ”det var inte jag” och försöker fake-le.

Frågade Emily när jag kom ut i gymmet vad hon skulle gjort i min situation. Hon var så smart att hon kollar toaletten redan innan hon låser efter sig för när man väl gjort det, då är man fast i fällan.
Jag kan se personens nöjda min när han smiter ut från toaletten och har gillrat fällan som herr Ollas orutinerat kliver rakt in i. Fan fan fan – det har ju hänt mig förut så varför lär man sig aldrig.

Vad skulle du göra?

Var tillbaka i markandet idag iaf och det kändes ruggit skönt. 5 set mark, 4 set viktade chins, sittande rodd, högrodd, latsdrag med smalt grepp, baksida axlar och rotationscuffar. Ett bättra ryggpass som jag redan nu känner kommer ge mig den där sköna zombie-stylen imorgon. Emily kämpade på trots sin axel och ibland blir hon så envis att jag får hejda henne. Är det någon av Er som läser detta som haft en axel som hoppar ur- och sedan tillbaka igen? Är det samma sorts ökade risk att det händer igen som när den väl hoppar för första gången eller är det, vilket jag hoppas, så att man kan stärka allt runtomkring och hoppas att det var en engångsföreteelse?

20121227-210235.jpg

20121227-210241.jpg

20121227-210248.jpg

20121227-210256.jpg
For the record så tog jag tag i den där förbaskade borsten och gjorde jobbet! Så!
/Gustaf

20 Responses to “VAD GÖR DU?”

 1. Sofia skriver:

  Axeln är ju lite rörligare än ett knä, men min knäskål hoppar ur led ibland, för de flesta händer det en gång och aldrig mer men händer det fler gånger kan man ha otur att det blivit så ”uttöjt” att det blir svårare att stabilisera upp det. Men kan man stärka upp musklerna runt om så är ju chanserna goda att det håller. :)

 2. Amir skriver:

  Jag brukar göra som Emily. Förekommer lite väl ofta även på anrika Odenplan ;)

 3. Dastrovid skriver:

  Haha. Jag hade vänt på klacken och klivit ut i omklädningsrummet, svurit lite och letat upp en annan toalett.
  Starkt av dig dock att du gjorde ”skitjobbet”.
  Kör hårt!

 4. K skriver:

  För det första: Sluta. Sno. Mina. Idéer. Till. Blogginlägg! :-) Tänker ofta på det här eftersom det är ett återkommande fenomen. Hur svårt kan det vara att göra rent efter sig? Suck.

  För det andra: Jag har exakt samma problem som E. Har haft återkommande ”semi-luxationer” i axeln under några år. Det kommer och går men är alltid väldigt skört i några veckor efter en skada. När det har varit som värst har jag kunnat nysa axeln ur led. Har trott att operation varit enda lösningen och därför undvikit vård tills i höstas när jag pga ryggproblem fick kontakt med min naprapat som var övertygad om att skadan går att rehaba bort/ förebygga. Sedan dess är jag skadefri (knock on wood). Jag rekommenderar att E tar tag i problemet snarast innan det hinner eskalera. Vänd er till en naprapat. Om du vill kan jag maila numret till min, han är grym! Lite dyrare än genomsnittet men väldigt meriterad (fystränare inom hockey & friidrott, jobbat med Dif fotboll och U21-landslaget t ex).

  Försök inte att vänta ut problemet! Det finns kvar.

  • Emily skriver:

   K! Stort tack för din expertis. Axeln ömmar fortfarande så jag måste nog söka upp hjälp för att få ordning på problemet och framförallt förebygga att det händer fler gånger. Skönt att du är skadefri nu. Det finns hopp!! Du får jättegärna skicka över numret på din naprapat. Jag har ingen aning om vart jag ska vända mig annars, det är ju en djungel där ute.
   emily.danielle.anderson@gmail.com
   Hälsningar, E

  • Gustaf Ollas skriver:

   haha va kul att du också tänkt på det :D
   Emily blev väldigt glad över ditt inlägg! Tack K

 5. Martin skriver:

  Du skulle ju lite kaxigt kunna säga ”Slå den du!” ;)

 6. Josefin skriver:

  Hej Gusaf! Jag studerar till sjukgymnast och angående axeln så tänkte jag direkt på det här: http://idrottsskadeguiden.se/idrottsskador/skada/490-instabilitet-pa-grund-av-overbelastning . Har hennes axel gått ur led tidigare? Har hon ont? Var sitter i så fall smärtan? Med vänlig hälsning,
  Josefin

  • Gustaf Ollas skriver:

   Josefin, nix detta var första gången! Ska be henne beskriva! Tack

  • Emily skriver:

   Hej Josefin! Jag har aldrig känt mig instabil i axelleden tidigare. Det här var första gången den gick ur led – framåt – därav smärtan främst på främre sidan av axeln som fortfarande sitter i men som har blivit mildare sedan det hände. Får jobba med stabiliserande övningar och träna smart. Hälsningar, E

 7. Madeleine skriver:

  Hahaha FY FAN! Vissa människor lämnar toaletterna helt fördjävliga, har de ingen skam i kroppen alls?!
  Är det lite folk i omklädningsrummet utan kö så brukar jag smita annars när jag vet att det är kö till toaletterna biter jag ihop och städar upp. Man vill ju inte bli igenkänd som den som grisar ner.. :P

 8. Yenny skriver:

  Haha, skrattade högt åt ditt inlägg, tror dom flesta känner igen sig. Synd inte alla kan leva efter ”man ska lämna toan efter sig som man vill den ska se ut då man kommer”. :) En av mina värsta fobier när jag ska gå på toaletten, främst om man inte är hemma, är att det inte ska gå att spola. Så jag spolar alltid före jag sätter mig på toan ;) Ha det bra!!

  • Gustaf Ollas skriver:

   Hahah Yenny du har ju en än mer sofistikerad, nästan kusligt välslipad, teknik! Ska nog inte dra det så långt men halvvägs ;) haha tack

 9. Tobias skriver:

  Axeln är ett helvete när den väl börjat hoppa ur. Har kassa axlar och bägge har varit ur led en hel del, framför allt min vänstra. Det jag fått höra är att varje gång den åker ur ledkapseln ökar risken att det hände igen med 50%. Innan jag gjorde min första operation så hade jag den ur led 17 gånger. Räckte med att jag sov med armen ovanför huvudet och skulle vända mig så ploppa den ur. Det tråkiga är också att det är väldigt lång rehab på axeln, tar lång tid innan den känns stabil igen. Fortsätter det skulle jag rekommendera operation. Efter min första va min axel kanon, tråkiga tre månader rehab bara och lite rörelse nedsättning men helt klart värt det. Sen ska man kanske inte fortsätta spela amerikansk fotboll när man har en opererad axel men det gjorde jag och slet i sönder den igen så blev en ny operation. I operation nr två så fick jag operera in lite metallklämmor för att hålla allt på plats. Detta var 2007 och axeln har suttit på plats ända tills i torsdags då efter ett misslyckat försök på maxning ibänk och jag skulle försöka lirka upp stången så gick den ur led bakåt. Så nu väntas rehab igen.
  När axeln går ur led så går led kapsel i sönder, denna läker inte av sig själv vilket gör att ska man klara sig utan operation så e det mycket rehab som gäller. Stärka muskelfästena och inte pressa axeln för hårt.

Lämna ett svar


+ nio = sjutton