VAD HÄNDER MED DET SVENSKA SPRÅKET?

30 oktober - 8:25

sbt12001Förra Lördagen såg jag Sven-Bertil Taubes program på Så mycket bättre, ett program som jag verkligen tycker om (det är inte många tv-program jag ser) och njuter av att se. Sven-Bertil är en legendar i Svensk musikhistoria men det är inte av den anledningen som jag tar upp det här, nej det här inlägget handlar om en generation och ett språkbruk som är på väg att gå i graven, bokstavligen.

Miriam Bryant tolkar Sven-Bertils låt Ett sista glas på ett magnifikt sätt och det blev min favoritlåt från det avsnittet. Miriam är ung, riktigt ung i förhållande till Sven-Bertil och när jag sitter och tittar på det här programmet slår det mig verkligen hur vi håller på att kasta vårt egna språk i soptunnan. Sven-Bertil får mig ett flertal gånger att rycka till och titta på Emily bredvid mig i soffan, ”vad sa han?” ”oj va vackert det lät” ”vilket sätt att uttrycka sig på” osv. Han använder det svenska språket till fullo och gör det med sådan elegance och finess, precis som min morfar brukade göra. Ord jag knappt visste fanns men som jag genast tycker om. Talessätt jag inte hört sedan morfar var med oss. Motpolen till denna vackra, nästan gömde (läst glömda) svenska ordskatt, blir Miriam Bryants ”FETT”, ”jävlar Sven-Bertil” och ”Shit va coolt”. Jag blir nästan lite förstummad, inte över Miriam Bryant som person, utan som den generationen hon representerar. Är det här den generation språk vi ska ta med oss in i framtiden? Vad händer med vårt eget språk? Vi skriver nästan dagligen mer engelska än svenska. Vi använder säkert 20% av det svenska ordförrådet. Jag tex använder Engelska på Instagram enbart för att de följare som inte förstår svenska ska vara med i leken men samtidigt önskar jag att jag faktiskt skulle träna på att uttrycka och använda mig av vårt fina språk.

Sven-Bertil har nästan förlorat all syn, han blir ledd i princip överallt i programmet, och han har en hund med sig som ska bli ”hans ögon” längre fram när han inte har ledsyn. Hur förhåller sig denna äldre herre till problemet? Han bryr sig inte så mycket, ”jag har ju hörseln kvar”. Lite eller snarare mycket likt min morfar. Han förlorade mer och mer under de sista åren i livet, sin fru och livskamrat, sin rätt att köra bil, sin hörsel. Och hur tog morfar det? Han blev än mer tacksam för vad han hade, för det lilla, för allt bra. Jag känner mig på riktigt orolig för Sveriges framtid på många plan, det är poltik, det är människosyn, det är svenska språket och inte minst hur vi ska föra vår historia vidare? Generationen som växer upp nu, inklusive mig själv, är så oerhört bortskämd, med allt var tillgänglighet, skjuts, förutsättningar, pengar och prylar heter. Jag kommer aldrig glömma historierna morfar berättade, den utvecklingen han fick vara med om under sin livstid, från ett samhället som var byggt kring gårdar och att man hjälptes åt, till ett samhället där folk idag umgås via internet och konstant är uppkopplad mot omvärlden och skrollar för glatta livet. Morfar var en ärlig man, han gjorde rätt för sig, Sven-Bertil var (vad jag tror) en ärlig man, som gjorde rätt för sig. Jag vill bli, och forma mitt företag på ett ärlig sätt, som gör rätt för sig. Jag vill att mina barn ska göra rätt för sig och ta ansvar för saker och ting, inte låta lättja och ting ta över mänsklig omtanke och värme.

Jag vet inte om det någonsin kommer komma en generation som våra far- och morföräldrar igen. Det är lite ledsamt och jag hoppas att våra förädlar, som nu är och kanske blir far- och morföräldrar för deras uppväxt och lärdomar vidare. Nej, vi måste göra det! För det finns så mycket fint och lärorikt i den generationen och de innan oss.
/Gustaf

8 Responses to “VAD HÄNDER MED DET SVENSKA SPRÅKET?”

  1. Anders Berntsson skriver:

    Mycket tänkvärt i den texten Gustaf. Det som också bör förtydligas är ju effekten av detta och hur det kan missbrukas. Finns en liten elit kvar som har språket och använder det som ett maktmedel så gör det oss andra till handikappade och lätta markörer som kan flyttas efter behag då vi inte kan förstå eller behärska vårt eget språk. Jag tror att betydligt mer läsning och ordförståelse kombinerat med historiska perspektiv är det enda botemedlet.

    Att lägga detta på ett svenskt skolsystem som står i lera upp till knäna fungerar inte. Återstår du och jag och andra vuxna som i betydligt större utsträckning får ägna tid åt våra barn vad gäller språk, kommunikation och uppförande. I de fallen vi gör det så växer morgondagens vinnare fram. De som kan uttrycka sig i tal och skrift, de barn vi valde att lägga tiden på är de som vinner i morgon…

    • Gustaf Ollas skriver:

      Anders, jag tackar för kommentaren och håller med dig! Ansvaret kommer / och flytta mer och mer till individen då jag tycker det bedrivs politik i det här landet på en allt för låg nivå tyvärr. Alla ska med, eller?

  2. Felix skriver:

    Ge dig förfan, nämn ett BRA argument till varför det är dåligt att vi använder mer engelska dagligen? För att vi lär oss att kommunicera med andra från andra länder mer och mer? Illa, eller hur?

    • Gustaf Ollas skriver:

      Felix du verkar ha missat hela poängen i inlägget och om du taggar ner ett par grader och läser om det kommer du också se det. Jag bedriver själv handel över landets och världens gränsen så det vore väl rätt korkat om jag skulle tycka att det är kasst med Engelska? Eller hur?

  3. mor skriver:

    ja så sant

  4. Jerker skriver:

    Inte nog med att ordvalet är uselt, framtiden ser ut att bli än värre. Skolorna ställer inte heller de krav som behövs för att språket ska utvecklas. Hur är det i andra länder? Jag kan svara för japanerna och deras språk: alla kan skriva, alla kan läsa (svåra texter), alla uttrycker sig belevat. Trots PC, telefoner, Instagram… Däremot har de många timmars språkundervisning i skolan. Våra medborgare kommer att möta stora svårigheter framöver.

    • Gustaf Ollas skriver:

      Hej Jerker! Tack för din input, jag tror också vi i Sverige och övriga norden/världen kommer möta en stor och grymt tuff konkurrens från Japan, China mfl framöver på världsmarknaden. Vi lär oss knappt om Sveriges historia och språk medan de du räknar upp kan sin kultur, sitt språk, vår kultur och vårt språk bättre än oss!

  5. Cristopher skriver:

    Bra skrivet som vanligt G, kan inte annat än att hålla med. Älskar programmet och Sven-Bertil samt hans far Everts musik är beundransvärd på alla sätt. Får mig att tänka på mina far-morföräldrar och min uppväxt i Hälsingland o Dalarna :)
    Felix du kanske skulle hålla dig till trådar på flashback om du vill argumentera, tips.
    Mvh C

Lämna ett svar


+ nio = elva