33 Responses to “BCAA VS EAA – EN GÅNG FÖR ALLA”

 1. Marcus skriver:

  Det står att EAA ska tas separat från alla andra helprotein och Aminosyror samt tidigast två timmar efter en måltid. Då ska man alltså inte ta BCAA samtidigt utan då ta det var för sig innan träning? Scenario: om jag äter lunch kl. 12:00. Då kan jag ta EAA ca. Kl. 15:00. Och sedan ta BCAA ca. Kl. 16:30 och börja träna 16:40. Hur låter det? Enligt teorin då så borde jag kunna uppnå mest utav EAA och BCAA?

  • Gustaf Ollas skriver:

   Marcus, enligt teorin ser det ut att stämma men behöver du inte något mellanmål innan träningen tex?
   Jag kör aldrig EAA + BCAA utan antingen eller..

 2. Marcus skriver:

  Tack för ditt svar! Jo absolut, behöver oftast ett mellanmål innan min träning. Men går jag på diet så äter jag det inte och då skulle denna teori funka bra och jag förhoppningsvis har ändå bra med energi till träningen!

 3. Morgan skriver:

  Jag har precis köpt ”Anabolic BCAA 180 kapslar”.
  Jag brukar ta en pwo (Crazé blandat med ca 0,5dl Whey 80) ca 30-40 min innan träning, blir det då bra om jag tar BCAA precis innan jag börjar träna? Eller finns det något i PWO.n som kan störa upptaget?
  Det står även att man ska ta 3 på morgonen dagarna man inte tränar, men kan jag ta 3st varje morgon? Även de dagar jag tränar så det blir 3 på morgonen + 3 innan träning?
  Tacksam för svar / Mvh Morgan

  • Gustaf Ollas skriver:

   Morgan,

   PWOn stör inte upptaget men ditt proteinpulver du blandar i gör det.
   Låt bli det.
   Antar att de 3 syftar till att ersätta de vid träningen.
   MVH
   Gustaf

 4. Morgan skriver:

  Tack för ett snabbt svar!
  Då vet jag, dom på gymgrossisten sa att det gick bra att ta BCAA:n tillsammans med whey80, men efter att ha läst ditt inlägg så blev jag lite osäker.
  Ska bara köra ren Craze som pwo hädanefter.
  Tack för en bra blogg och keep up the good work!

 5. Elin skriver:

  Jag ska snart gå in i periodisk fasta och ska då ta bcaa under fastetiden. Kom ihåg att du hade skrivit detta inlägg och läste igenom det igen för att veta vad jag tar :) Tänkte köpa den från Body Science och undrar vad det är för skillnad på xx och 4-1-1? vilket är bäst under fasta?

  • Gustaf Ollas skriver:

   Elin, kul att du testar PF.
   Ja XX har lite mer tillsatt till sig som in 4-1-1 har. 4-1-1 var startversionen om jag inte missminner mig. Lite annan smak. XX – berry är min favorit.
   Kör XX den har jag använt mig av, funkar kanon.
   G

 6. […] låtit bli att ta något större intag ca 1-1½ timme innan (tom mage), dels för bättre upptag av aminosyrorna och dels för att PWO ska kicka bättre. Test av: Driven Sports Craze Smak: Strawberry Swirl […]

 7. […] låtit bli att ta något större intag ca 1-1½ timme innan (tom mage), dels för bättre upptag av aminosyrorna och dels för att PWO ska kicka bättre. Test av: Driven Sports Craze Smak: Strawberry Swirl […]

 8. Tack för en mycket bra genomgång! Jag har försökt mig på en sida om aminosyror då jag tyckte det fattades en bra sida om dessa fantastiska syror. Kolla gärna in http://www.aminosyrorna.nu och säg vad du tycker är bra eller vad som saknas.. skulle uppskattas :)

  Kör hårt!

  Med vänlig hälsning
  Niklas

 9. Anton skriver:

  Har precis beställt hem FAIRINGS EAA och deras BCAA men hur kan jag kombinera dessa och protein pulver på ett bra sätt ? Är lite ny med gym men en polare rekommenderade detta men litar inte riktigt på han så tänkte kolla om du har några bra tips? Känns som du har mycket bättre koll :)

  • Gustaf Ollas skriver:

   Anton – Beställ Fitnessgurus One Amino så slipper du fundera =)
   Ta någon av dem under träningen, variera, spelar inte större roll. Sen Proteinpulver efter passet

 10. Rabih skriver:

  Så 10 gram = en skopa??

 11. mackan skriver:

  Tjena, kan man dricka EAA och sedan äta mat, eller måste man vänta 2 timmar då också för att äta?

  Vilket scenario blir bäst tro?

  Scenario1: EAA kl 11.50 sedan lunch kl.12.00 sedan träna kl 13.00.

  Scenario2: lunch kl 12.00 sedan EAA kl 14.00 sedan träna kl 14.15?

 12. Albin skriver:

  Tjena
  om man äter kl 12.00 och sedan tränar kl 14.00 och tar BCAA precis innan träningen.
  Får jag inte dricka någon protein shake efter träningen då? :S eller finns de någon viss tid som måste gå mellan?
  Tacksam för svar :D
  Mvh Albin

 13. göran skriver:

  skulle vilja veta om det är bra att ta EAA precis innan träningen, och sedan ta en proteinshake direkt efter träningen?

 14. Hanna skriver:

  Hej,

  Tack för en bra sida!

  Min träning just nu är fokuserad på förbränning och viktnedgång.

  Du skrev att man ska ta EAA/BCAA innan styrketräning på tom mage. Har aminosyror samma effekt om jag tar det på morgonen innan min löpning eller funkar det bara om man styrketränar?

  När jag inte morgonlöper så äter jag inte förrän 12 tiden på dagen. Men tar BCAA när jag vaknar…funkar det el är det dåligt?

  /Hanna

 15. Hanna skriver:

  Great!! Tack Gustaf!!:)

 16. Markus skriver:

  Hej.
  Hängde inte med på det här:

  ”du måste inta EAA på tom mage, d.v.s. tidigast två timmar efter en måltid innehållandes protein.”

  ”BCAA likt EAA bör tas direkt innan träning för maximal effekt men kan precis som EAA tas till måltider för att höja kvaliteten på proteininnehållet.”

  Å ena sidan tom mage, å andra sidan i samband med måltider?

  Förklara gärna!

  • Gustaf Ollas skriver:

   Markus,

   Det jag menade är att du får best upptag och effekt av BCAA/EAA om du tar det på tom mage, men låt säga att du äter en kebabrulle så kan du utan problem dra en skväll EAA/BCAA också för att förhöja måltiden så att säga

 17. Eva skriver:

  Jag går för tillfället på LCD och målet är att förhoppningsvis tappa ca.10 kg. (Diet shake från Sv.kosttillskott).

  Jag tränar också tre gånger i veckan styrketräning och långpromenader på helgen.

  Man har sagt att det är istort sett omöjligt att bygga muskler och samtidigt gå på diet. (I kitet från SK ingår även burn, omega 3 och CLA). Jag har därför fått tipset att börja med protein och BCAA. Men jag vet inte riktigt när jag ska ta vad.

  Jag har kört med BCAA direkt före och direkt efter träningen. Känner att jag får mer ork i passet så det känns bra. Jag tar även carnitin till ”morgondrinken”, mest för att det var något jag använt förr och hade några piller kvar av. Det står att man ska ta det före träning, finns det några fördelar att ta det tillsammans med BCAA?

  Ska jag köra med EAA istället? Jag har även en burk protein men vet inte riktigt när jag ska ta det. Lunchen brukar jag äta ett riktigt mål, framförallt träningsdagar, vilodagar händer det att det blir en sallad pga har stillasittande jobb och vissa dagar är maten i lunchrest. för tung för att sitta o jobba en em på. Om jag ätit sallad eller liknande till lunch tar jag protein på kvällen. LCD drink tar jag frukost och middag. Mellanmål på em ca 2,5 timme innan träning. Tränar direkt efter jobbet. Träningsdagar är jag ibland sjukt hungrig när jag kommer hem och har inte riktigt hittat någon bra lösning på det. Är det kanske bättre att ta proteindrink efter träningen? Håller man sig mer mätt på det? Jag tar inget BCAA på vilodagar.

  Mycket tacksam om du kan tipsa om när jag borde ta vad. Ska jag ta nåt även på vilodagar? Är det bättre ta EAA vissa dagar o BCAA andra? När är det lämpligt att ta protein? Osv… allt för att försöka minska fett% och bygga lite muskler (ja jag vet det kanske inte syns på vågen men förhoppningsvis syns det på annat sätt).

  • Gustaf Ollas skriver:

   Hej Eva!
   Jag tkr du ska kontakta någon som kan hjälpa dig med dina frågor och ta ett helhetsgrepp kring din kost och träning :).
   MVH
   Gustaf

 18. fredrik skriver:

  Hej! Har jag fattat rätt nu? Scenario. Jag vaknar och tar 5g eaa. Sedan lite senare trycker jag en frulle och städar lägenheten. Ett par timmar senare kan jag alltså ta 5g till och gymma. Men nu funderingen. Efter gymmet slänger jag i mig lite tre fas protein med glad aptit. Funkar det bra det?

 19. Andreas skriver:

  Intressant att du formulerar dig som att BCAA skulle kunna vara bättre än EAA då det man hittills sett pekar på att det inte är det. Googla Tipton Bcaa för hans genomgång.

  Det man vet idag är mer åt hållet: BCAA verkar inte vara lika bra för uppbyggnad som EAA eller än bättre, vassle. Istället väljer man en mer felaktig formulering.

Lämna ett svar


fem + ett =